Vrijeme je za domaće!!!

Nestalo vam je ideja za doručak i užinu? U pomoć stiže novi Alfa namaz. Jeste li ga već isprobali? Potražite svoj omiljeni namaz, i u novom pakovanju. Bilo da spremate doručak ili snack za druženje s prijateljima, sirni namazi su uvijek dobra ideja. Još i više kad je u pitanju Milkos Alfa krem namaz, čiji prirodni okus i laka mazivost posebno dolaze do izražaja prilikom mazanja na pecivo.

Milkos Kefir

Punih 65 godina Milkos, po jedinstvenoj tehnologiji, proizvodi Kefir mliječno/kiseli napitak stogodišnjaka sa Kavkaza. Osvježavajućeg je okusa i ima hranjiva svojstva. Okrepljuje organizam poslije fizičkog napora i snažno djeluje na povećanje radne sposobnosti. Pomaže i reguliše probavu, pojačava apetit, pomaže dejstvu antibiotika...

Vrhnje za kuhanje

Mliječni proizvod, premium kvalitete, napravljen od najfinijeg vrhnja sa 20% mliječne masti. Namijenjen profesionalcima i onima koji to žele biti. Nije važno čime se bavite, bitno je koje vrhnje korisitite. Ako i dalje čitate ovaj tekst onda ste pouzdani, sigurni, direktni - znate tačno šta želite, vaš stav je "nema šuplje priče".
To znači da ste profesionalac.
Da svakodnevno jelo postane vrhunsko, profesionalni kuhari koriste Milkos Vrhnje za kuhanje.

Farma mlijeko

FARMA mlijeko, kao i ostali proizvodi, dobijaju se od najkvalitetnijeg mlijeka proizvedenog na našoj farmi bez ikakvih dodataka. Izvanrednog je kvaliteta i savršenog omjera proteina, minerala i vitamina. Zahvaljujući visokim higijenskim uslovima, pažljivoj ishrani i udobnom smještaju krava, mlijeko je sa zdravstveno higijenskog aspekta najkvalitetnije i zadovoljava i najstrožije kriterije
zemalja EU.

Milkos - Svježi sir

Proizveden prema tradicionalanoj recepturi od mlijeka sa domaćih pašnjaka. Blagog je okusa i krcat proteinima i kalcijem. Za sve nostalgičare, nutricioniste, gurmane, milenijalce, sportiste... Za sve gibanice, gužvare, raviole, njoke, palačinke, sirnice, cheesecake-ove... Za sve koji
preferišu zdrav način života.
Say cheese :)

Milkos

kompanija

Sarajevska mljekara Milkos osnovana je 1953g. i najstariji je prerađivač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Mljekara je izgradjena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje. Osnovana je kao samostalno preduzeće, zatim je bila u sastavu IPK Sarajevo, a dugi niz godina je članica poslovnog sistema UPI Sarajevo.
U septembru 2004 godine kompanija Teloptic d.o.o. Sarajevo je kupila dionice Milkosa koje su bile u vlasništvu države i tako postala većinski vlasnik Mljekare. Potpisivanjem ugovora Teloptic je na sebe preuzeo obavezu da ispuni sve postojeće obveze Milkosa prema dobavljačima, povjeriteljima i radnicima. Također se obvezao da zadrži registriranu djelatnost, da zadrži postojećih 85 i zaposli dodatnih 78 radnika, kao i da u iduće tri godine izvrši dodatna finansijska ulaganja. Odlukom menadžmenta Milkos iz Pofalića seli u Industrijsku zonu u Hadžićima gdje se gradi potpuno nov građevinski objekat, instalira potpuno nova oprema i zapošljava dodatni mladi stručni kadar.

Moto kompanije Milkos je da kroz zahtjeve norme ISO Certifikata 22000:2005 osigura kontinuiranu, sigurnu, kvalitetnu i efikasnu preradu mlijeka, proizvodnju mliječnih proizvoda i voćnih sokova kako bi se osiguralo samo najbolje za potrošače. Grade lidersku poziciju u BiH i regionu kreirajući ambijent u kome su potrebe i očekivanja krajnjih potrošača, zaposlenih i društvene zajednice inspiracija za nove razvojne ideje. Posvećeni smo ispunjenju zahtjeva društvene zajednice koji prije svega podrazumjevaju poštivanje zakona, etičkih normi, podršku zajednice u podizanju društvenog standarda. Plasiranjem kvalitetnih proizvoda grade povjerenje potrošača i razvijaju njihov osjećaj za vrijednost. Dobrom internom komunikacijom i razvijanjem partnerskih odnosa sa dobavljačima, potrošačima, obrazovnim i naučnim institucijama i društvenom zajednicom, Milkos doprinosi ostvarenju profita neophodnog za unapre-
đenje tehnoloških procesa,
jačanje motivacije zaposlenih kroz zdravstvenu zaštitu i bezbjednost na radu poboljša-
njem uslova
rada i podizanjem životnog standarda. 

 

Milkos mljekara jedinstvena je na području Europe. Prijem mlijeka, prerada, skladištenje i čuvanje je svedeno na minimum kako bi se osigurao maksimalni efekat zdravih i ekološko prihvatljivih mliječnih proizvoda. Bitno je istaknuti da se prijem mlijeko vrši svakodnevno sa pašnjaka iz okolice Sarajeva i područja čitave BiH. Najveći dobavljač mlijeka sarajevske mljekare Milkos je naša farma Spreča.

Upravo zbog toga, mlijeko Sarajevske mljekare Milkos posjeduje sva izvorna svojstva, minerale kao što je kalcij kao i prihvatljive vitamine. 

Krones punilica za PET boce, gdje se vrši punjenje jogurta i kefira je vrlo pouzdana i jedna je od najboljih u ovom segmentu tržišta. Iz toga razloga kefir i jogurti Sarajevske mljekare Milkos zadržavaju sva prirodna svojstva i sve nutricionističke vrijednosti te potpomaže u regulisanju probavnih smetnji i metabolizma.

 

 

 

 • OBAVIJEST O PONUDI - više
 • SVE JE U MILKOS SIRU - više
 • MILKOS - jedina velika mljekara u BiH sa 100% domaćim kapitalom - više
 • ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET - više
 • MILKOS DOBIO RJEŠENJE ZA IZVOZ NA TRŽIŠTE EU - više
 • OBAVIJEST O PONUDI

 • U Milkos feta i mladom siru sačuvani proteini iz surutke
  Milkos mladi i feta sir proizvode se procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze čime se omogućava maksimalno iskorištavanje svih sastojaka mlijeka naročito proteina i vitamina.
  Ultrafiltracija i reverzna osmoza kao procesi uzimaju i zadržavaju najbolje i za zdravlje najvažnije sastojke iz mlijeka koji se na taj način konzumiraju u našim sirevima.

  Posebno su važni proteini surutke koji se na ovaj način zadržavaju u našem mladom i feta siru.

 • Kontrola ulaznih sirovina najvažniji faktor za mikrobiološku ispravnost proizvoda
  Sarajevska mljekara Milkos je najveća 100% domaća mljekara u BiH. Mlijeko koje Milkos otkupljuje 100% je domaćeg porijekla, proizvedeno u BiH. Broj farmera od kojih direktno otkupljujemo mlijeko je 750 a indirektno Milkos otkupljuje mlijeko preko poljoprivrednih zadruga od dodatnih 2000 farmera. Najveći dobavljač mlijeka jeste naša farma Spreča koja pod kontrolom naših veterinara, stočara i ratara proizvodi mlijeko izuzetnog fizičko-hemijskog i mikrobiološkog  kvaliteta po EU normama. Na farmi sami proizvodimo hranu i na taj način vršimo prevenciju i zaštitu zdravlja naših krava a time i mlijeka.
  S obzirom da je veoma aktuelna tema o aflatoksinima i njihovom prisustvu ...

 • Zlatna medalja EKSTRA klase
  Milkos je do sada primio brojna priznanja kako u prijeratnom, tako i u poslijeratnom periodu. Jedna takva nagrada nedavno je uručena u okviru 41. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive u Gradačcu. Proizvodi Feta punomasni sir, Kefir 2,8% m.m. i Vajkrem zaslužni su što je Milkos dobio Zlatnu medalju ekstra klase.
  Milkos se svakodnevno nalazi pod nadzorom kantonalnog veterinarskog inspektora, koji uzima uzorke svježeg mlijeka, poluproizvoda i gotovog proizvoda i šalje ih na analizu u nezavisne laboratorije, koje potom utvrđuju njihovu ispravnost.
  U zadnjih deset godina od okončanja privatizacije nismo imali nikakav problem koji bi utjecao na zdravlje potrošača.

 • Rješenje za izvoz na tržište EU
  Sarajevska mljekara Milkos d.d. dobila je rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Ured za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uvjete za izvoz na tržište EU. Ovom dozvolom Milkos potvrđuje svoju predanost kvalitetnom i stručnom radu, saradnji s farmerima, naučnim ustanovama i institucijama BiH koji za cilj imaju plasman zdravstveno-sigurnih i kvalitetnih proizvoda za tržište BiH i ostalih zemalja, navode iz Sarajevske mljekare.
  U veoma kratkom roku mljekare, farme i Ured za veterinarstvo uradili su mnogo posla i mi smatramo da ćemo završiti i preostali dio posla i moći izvoziti u EU početkom 2015. godine.

1953
1958
1963
2004
2004
2004
2004
2004
2004

TVC

2007

TVC

2008

TVC

2009

TVC

2010

TVC

2010

proizvodi

iz Milkosa

Kvaliteta, inovativnost i svakodnevna briga za zdravlje i uravnoteženu prehranu pojedinca i porodice ključne su vrijednosti Milkosa.

.

Farma

Farma Spreča je savremena farma muznih, visokokvalitetnih krava pasmine Holstein. Farma Spreča obuhvata nekoliko sektora a to su proizvodnja mlijeka, reprodukcija, ratarstvo i mehanizacija, bioplinsko postrojenje, staklenička proizvodnja, voćnjak, obnova i izgradnja...

družimo se

na Facebooku

Druži se sa Milkosom na Facebooku, prvi saznaj novosti
i sudjeluj u zabavnim i nagradnim natječajima!

čujemo se

Newsletter

Ako želite primati redovne novosti od
Milkosa, unesite svoju e-mail adresu