Milkos Ayran.

Ayran je osvježavajući napitak kojeg čini jogurt, voda i so. Ima dugu historiju, staru preko 2000 godina i vodi porijeklo iz Centralne Azije. Prijatne je arome i veoma efikasno ublažava žeđ u vrućim ljetnim danima što je jedna od njegovih najvažnijih osobina. Konzumiranje slanog Ayrana je jedan od brzih načina unosa soli tokom ljetnih mjeseci kada organizam brže dehidrira i gubi sol, što može biti opasno po zdravlje.

Milkos Mladi sir.

Mladi sir se proizvedi najsavremenijim procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze kojim se zadržavaju svi proteini mlijeka. Visok sadržaj proteina mladog sira od 15% čini ga pogodnom zamjenom za meso a nizak sadržaj ugljikohidrata i masti daju mu dijetetska svojstva. Blagog i primamljivog je okusa sa vrlo malo soli.

Milkos Feta sir.

Feta sir se proizvedi najsavremenijim procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze kojim se zadržavaju svi visoko vrijedni sastojci mlijeka a naročito proteini surutke i vitamini. Vrhunske je kvalitete napravljen po tradicionalnoj recepturi od najkvalitetnijeg mlijeka. Izvanrednog je okusa i hranjivih svojstava. Ne sadrži gluten.

Milkos Jogurt.

Milkos linija jogurta pakuju se na najsavremenijim ultraclean punilicama i zadržavaju prirodna svojstva mlijeka visoke nutritivne vrijednosti.

Milkos Creamy.

Creamy, Proizvod na bazi mlijeka i biljne masti. Proizveden od pasteriziranog mlijeka i biljne masti. Dio mliječne masti je zamjenjen sa biljnom masti sto daje blag okus i izrazito finu strukturu. Sadrži znatno manje holesterola.

Milkos

kompanija

Sarajevska mljekara Milkos osnovana je 1953g. i najstariji je prerađivač mlijeka i mliječnih prerađevina u BiH. Mljekara je izgradjena donacijom UNICEF-a i bila je predviđena kao pomoć djeci Sarajeva u poslijeratnim danima izgradnje zemlje. Osnovana je kao samostalno preduzeće, zatim je bila u sastavu IPK Sarajevo, a dugi niz godina je članica poslovnog sistema UPI Sarajevo.
U septembru 2004 godine kompanija Teloptic d.o.o. Sarajevo je kupila dionice Milkosa koje su bile u vlasništvu države i tako postala većinski vlasnik Mljekare. Potpisivanjem ugovora Teloptic je na sebe preuzeo obavezu da ispuni sve postojeće obveze Milkosa prema dobavljačima, povjeriteljima i radnicima. Također se obvezao da zadrži registriranu djelatnost, da zadrži postojećih 85 i zaposli dodatnih 78 radnika, kao i da u iduće tri godine izvrši dodatna finansijska ulaganja. Odlukom menadžmenta Milkos iz Pofalića seli u Industrijsku zonu u Hadžićima gdje se gradi potpuno nov građevinski objekat, instalira potpuno nova oprema i zapošljava dodatni mladi stručni kadar.

Moto kompanije Milkos je da kroz zahtjeve norme ISO Certifikata 22000:2005 osigura kontinuiranu, sigurnu, kvalitetnu i efikasnu preradu mlijeka, proizvodnju mliječnih proizvoda i voćnih sokova kako bi se osiguralo samo najbolje za potrošače. Grade lidersku poziciju u BiH i regionu kreirajući ambijent u kome su potrebe i očekivanja krajnjih potrošača, zaposlenih i društvene zajednice inspiracija za nove razvojne ideje. Posvećeni smo ispunjenju zahtjeva društvene zajednice koji prije svega podrazumjevaju poštivanje zakona, etičkih normi, podršku zajednice u podizanju društvenog standarda. Plasiranjem kvalitetnih proizvoda grade povjerenje potrošača i razvijaju njihov osjećaj za vrijednost. Dobrom internom komunikacijom i razvijanjem partnerskih odnosa sa dobavljačima, potrošačima, obrazovnim i naučnim institucijama i društvenom zajednicom, Milkos doprinosi ostvarenju profita neophodnog za unapre-
đenje tehnoloških procesa,
jačanje motivacije zaposlenih kroz zdravstvenu zaštitu i bezbjednost na radu poboljša-
njem uslova
rada i podizanjem životnog standarda. 

 

Milkos mljekara jedinstvena je na području Europe. Prijem mlijeka, prerada, skladištenje i čuvanje je svedeno na minimum kako bi se osigurao maksimalni efekat zdravih i ekološko prihvatljivih mliječnih proizvoda. Bitno je istaknuti da se prijem mlijeko vrši svakodnevno sa pašnjaka iz okolice Sarajeva i područja čitave BiH. Najveći dobavljač mlijeka sarajevske mljekare Milkos je naša farma Spreča.

Upravo zbog toga, mlijeko Sarajevske mljekare Milkos posjeduje sva izvorna svojstva, minerale kao što je kalcij kao i prihvatljive vitamine. 

Krones punilica za PET boce, gdje se vrši punjenje jogurta i kefira je vrlo pouzdana i jedna je od najboljih u ovom segmentu tržišta. Iz toga razloga kefir i jogurti Sarajevske mljekare Milkos zadržavaju sva prirodna svojstva i sve nutricionističke vrijednosti te potpomaže u regulisanju probavnih smetnji i metabolizma.

 

 

 

 • SVE JE U MILKOS SIRU - više
 • MILKOS - jedina velika mljekara u BiH sa 100% domaćim kapitalom - više
 • ZLATNA MEDALJA ZA KVALITET - više
 • MILKOS DOBIO RJEŠENJE ZA IZVOZ NA TRŽIŠTE EU - više
 • U Milkos feta i mladom siru sačuvani proteini iz surutke
  Milkos mladi i feta sir proizvode se procesom ultrafiltracije i reverzne osmoze čime se omogućava maksimalno iskorištavanje svih sastojaka mlijeka naročito proteina i vitamina.
  Ultrafiltracija i reverzna osmoza kao procesi uzimaju i zadržavaju najbolje i za zdravlje najvažnije sastojke iz mlijeka koji se na taj način konzumiraju u našim sirevima.

  Posebno su važni proteini surutke koji se na ovaj način zadržavaju u našem mladom i feta siru.

 • Kontrola ulaznih sirovina najvažniji faktor za mikrobiološku ispravnost proizvoda
  Sarajevska mljekara Milkos je najveća 100% domaća mljekara u BiH. Mlijeko koje Milkos otkupljuje 100% je domaćeg porijekla, proizvedeno u BiH. Broj farmera od kojih direktno otkupljujemo mlijeko je 750 a indirektno Milkos otkupljuje mlijeko preko poljoprivrednih zadruga od dodatnih 2000 farmera. Najveći dobavljač mlijeka jeste naša farma Spreča koja pod kontrolom naših veterinara, stočara i ratara proizvodi mlijeko izuzetnog fizičko-hemijskog i mikrobiološkog  kvaliteta po EU normama. Na farmi sami proizvodimo hranu i na taj način vršimo prevenciju i zaštitu zdravlja naših krava a time i mlijeka.
  S obzirom da je veoma aktuelna tema o aflatoksinima i njihovom prisustvu ...

 • Zlatna medalja EKSTRA klase
  Milkos je do sada primio brojna priznanja kako u prijeratnom, tako i u poslijeratnom periodu. Jedna takva nagrada nedavno je uručena u okviru 41. Međunarodnog sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive u Gradačcu. Proizvodi Feta punomasni sir, Kefir 2,8% m.m. i Vajkrem zaslužni su što je Milkos dobio Zlatnu medalju ekstra klase.
  Milkos se svakodnevno nalazi pod nadzorom kantonalnog veterinarskog inspektora, koji uzima uzorke svježeg mlijeka, poluproizvoda i gotovog proizvoda i šalje ih na analizu u nezavisne laboratorije, koje potom utvrđuju njihovu ispravnost.
  U zadnjih deset godina od okončanja privatizacije nismo imali nikakav problem koji bi utjecao na zdravlje potrošača.

 • Rješenje za izvoz na tržište EU
  Sarajevska mljekara Milkos d.d. dobila je rješenje od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa - Ured za veterinarstvo BiH da ispunjava propisane veterinarsko-zdravstvene uvjete za izvoz na tržište EU. Ovom dozvolom Milkos potvrđuje svoju predanost kvalitetnom i stručnom radu, saradnji s farmerima, naučnim ustanovama i institucijama BiH koji za cilj imaju plasman zdravstveno-sigurnih i kvalitetnih proizvoda za tržište BiH i ostalih zemalja, navode iz Sarajevske mljekare.
  U veoma kratkom roku mljekare, farme i Ured za veterinarstvo uradili su mnogo posla i mi smatramo da ćemo završiti i preostali dio posla i moći izvoziti u EU početkom 2015. godine.

1953
1958
1963
2004
2004
2004
2004
2004
2004

TVC

2007

TVC

2008

TVC

2009

TVC

2010

TVC

2010

proizvodi

iz Milkosa

Kvaliteta, inovativnost i svakodnevna briga za zdravlje i uravnoteženu prehranu pojedinca i porodice ključne su vrijednosti Milkosa.

.

Farma

Farma Spreča je savremena farma muznih, visokokvalitetnih krava pasmine Holstein. Farma Spreča obuhvata nekoliko sektora a to su proizvodnja mlijeka, reprodukcija, ratarstvo i mehanizacija, bioplinsko postrojenje, staklenička proizvodnja, voćnjak, obnova i izgradnja...

družimo se

na Facebooku

Druži se sa Milkosom na Facebooku, prvi saznaj novosti
i sudjeluj u zabavnim i nagradnim natječajima!

čujemo se

Newsletter

Ako želite primati redovne novosti od
Milkosa, unesite svoju e-mail adresu